Postikorttimaisemissa järven rannalla

Asukkaat: 55v Riitta ja Harri Viljanen

Harrastukset: Matkustelu, maalaus, lenkkeily, ruuanlaitto

Parasta Littoisissa / Kaarinassa: Rauhallisuus, nopeat yhteydet mm. Helsinkiin, luonto sekä maisemat

LITTOISTENJÄRVEN RANNALLA POSTIKORTTIMAISEMIA IHASTELEE RIITTA JA HARRI VILJANEN.

Pariskunta toivottaa meidät tervetulleiksi hymyissä suin. Peremmälle astuessa, tulvii Viljasten kotiin runsaasti luonnonvaloa suurista, lattiasta kattoon ulottuvista ikkunoista. Upeiden maisemien rinnalla tarkkaan harkittu sisustus on kuin kirsikka kakun päällä.

Riitta ja Harri jäivät vuonna 2015 pois työelämästä, ajatuksenaan kiertää maailmaa ja nauttia ajasta, jolloin ei enää olisi tarve herätä aamuisin herätyskellon saattelemana töihin. Kolme vuotta pariskunta kiertelikin maailmaa, mutta kun vanhat työkaverit pyysivät heitä mukaan bisnekseen uudestaan, suunnitelmat muuttuivat. Alan ollessa tuttu entuudestaan, ja koska työtehtävät mahdollistavat töiden tekemisen mistä päin maailmaa tahansa, pystyvät Viljaset tekemään töitä niin alakerrassa olevista omista työhuoneistaan kuin Espanjan lämmöstä.

Matkustelu on yhä lähellä sydäntä, ja Viljaset ovatkin ison osan vuodesta kodissaan Espanjan Fuengirolassa. Espanja ihastuttaa upeilla maisemillaan ja nähtävyyksillään, paikallisilla herkuillaan kuten erilaisilla tapaksilla, ystävällisellä kulttuurilla sekä hellivällä auringollaan. Espanjan ja Littoisten lisäksi pariskunnalta löytyy koti myös Porista, josta molemmat ovat alun perin kotoisin. Jo 80-luvulta tuttu Turku ja sen lähialueet eivät ole pariskunnalle vieraita, joten pari vuotta sitten muutto Turkuun tuntui luontevalta. Ystävien lisäksi perheen toinen pojista asuu puolisoineen Turussa.

”Kun poikamme vihjasi Littoistenjärven rannalle rakentuvasta Tallvikista, lähdimme oitis vierailemaan kohteen tontille. Heti tuon jälkeen, samana iltana soitimme kiinteistönvälittäjä Jaakko Kaitaselle, ja ilmoitimme, että ostamme asunnon!”

- Harri Viljanen

Alkuun löytyi koti Turun keskustan tuntumasta, Telakkarannasta, josta ei ollut tarkoitus muuttaa pois. Kun Viljasten toinen pojista vihjasi Littoistenjärven rannalle rakentuvasta Tallvikista, lähtivät Riitta ja Harri oitis vierailemaan kohteen tontille. Jo samana iltana he soittivat Hirvensalon Talonrakennuksen asuntoja myyvälle kiinteistönvälittäjälle Jaakko Kaitaselle, ja ilmoittivat halustaan ostaa asunnon. Vaikka rakennuttajana Hirvensalon Talonrakennus oli uusi tuttavuus, on uudiskohteen ostaminen Viljasille tuttua - ovathan he ostaneet kaikki kotinsa uutena.

Vierailun aikana pääsemme myös ihastelemaan Riitan rakasta harrastusta - nimittäin maalausta! Upeat taideteokset koristavat jokaista tämän pariskunnan kotia, aina kussakin sijainnissa omalla teemallaan.

Matkustelun lisäksi pariskunta lenkkeilee ja ulkoilee upeissa Littoistenjärven maisemissa. Harrin bravuurina on myöskin erilaisten liha- ja kalaruokien valmistus, eritoten alakerran terassilla grillaten.

Vajaa vuoden Tallvikissa asuneet Riitta ja Harri ovat ehdottomasti sitä mieltä, että alueen parhaita puolia ovat rauhallisuus, luonto sekä maisemat. Myöskin rakennusvaiheessa toteutettu piha on sellainen, ettei pihatöitä juurikaan tarvitse tehdä, ja se on matkustelevalle pariskunnalle ehdoton plussa. Nopeat yhteydet niin Turkuun, Helsinkiin kuin Tampereellekin kruunaavat kaiken.

” Fun Fact Tallvikista ”

Tontti Uimarinpolun ja Pirjeläntien kulmassa on kantanut nimeä Tallvik (suomeksi Mäntylahti) jo yli sata vuotta!

Kauppiaat Gustav ja Aina Mannerberg ostivat tontin pakkohuutokaupasta 8050 markalla vuonna 1916, nimen ollessa jo silloin Tallvik. Sen jälkeen tontti punaisine rakennuksineen on kulkenut suvussa jopa viidellä sukupolvella. Nyt tontti saa uuden elämän, mutta nimi säilyy pienenä palana historiaa.

“Jos maailma suo, nauttikaa luonnosta ja eritoten kesästä Littoistenjärvellä. Se on kuin keidas kaupunkilaiselle. Muistan vielä kesiä omasta lapsuudestani 80 vuoden takaa, kun matkustimme Turusta junalla Littoisten asemalle ja vietimme kesät punaisessa mökissä järven rannalla. Se oli ihanaa aikaa!”

Näin rakasta paikkaa muisteli lähes 90 vuoden iän saavuttanut Mannerbergien lapsenlapsi Marita Kylén kun yhtiön rakentaminen aloitettiin.