Uudiskohteen ostaminen

Uudiskohteen ostaminen eroaa merkittävästi perinteisestä asuntokaupasta. On siis selvää, että se saattaa herättää kysymyksiä. Siitä syystä haluammekin avoimesti olla tässä apunasi ja saattaa sinut eri vaiheiden läpi vaivattomasti.

Ostajan kannalta uuden asunnon kauppa voidaan jakaa kahteen tyyppiin:

RS-kohteen asuntokauppa

RS-kohteesta voidaan tehdä kauppaa jo rakentamisvaiheen aikana, kun asuntokauppalain vaatimat turva-asiakirjat on asetettu ostajien ja yhtiön hyväksi.

Suurin osa uusista asunnoista myydään yleensä rakentamisvaiheessa. Ostajille RS-kauppa tarjoaa yleensä mahdollisuuden suunnitella sisustusta jo hyvissä ajoin ennen muuttoa ja teettää huoneistossa lisä- ja muutostöitä, joiden avulla asunnosta tulee värejä ja pintamateriaaleja myöten sellainen, kuin ostaja haluaa.

Hirvensalon Talonrakennuksen rakennuttamat kohteet ovat poikkeuksetta RS-kohteita!

Valmiin uuden asunnon kauppa (ei RS-kohde)

Valmis uusi asunto myydään ja varataan sitovasti vasta sitten, kun rakennusvalvonta on hyväksynyt käyttöön kaikki yhtiölle tulevat rakennukset. Näissä kohteissa ei ole RS-kohteissa pakollisia turva-järjestelmiä, mutta myyjän on hankittava myös näihin kohteisiin suorituskyvyttömyysvakuus.

Näihin asuntoihin on materiaalit valittu usein rakennuttajan toimesta.

VS

Kaupan kulku

Ostaessasi meiltä asunnon, kaupan kulku etenee seuraavien vaiheiden mukaisesti. Rakentaminen aloitetaan julkaisupäivänä ja yleisesti ottaen kestää noin 9-12 kk kohteesta riippuen.

1. Liity sisäpiiriin

Sisäpiirimme kuulee aina ensimmäisten joukossa uusista hankkeistamme ja siten pääset tutustumaan uutuuksiin ensimmäisten joukossa. Rakentamamme kodit myydään usein nopeasti, joten sisäpiirissämme saat pienen kilpailuedun, ennen kuin kohteet julkaistaan isoissa portaaleissa.

Liity sisäpiiriin tästä!

2. Asuntoilmoitus, näytöt ja varaaminen

Uusi kohde julkaistaan näkyvästi suurissa asuntoportaaleissa (Etuovi ja Oikotie), lehdessä sekä sosiaalisessa mediassa.

Yleisesti ottaen ennakkomarkkinointiaika asunnoissamme on hyvin lyhyt tai sitä ei ole lainkaan. Lisätietoa rakenteilla olevista asunnoistamme antaa Jaakko Kaitanen Bravolta, joka ottaa vastaan myös mahdollisia varauksia.

Useimmiten julkaisuviikon sunnuntaina järjestämme näytön tontilla, jossa välittäjämme Jaakko Kaitanen vastailee mielellään lisäkysymyksiisi ja kertoo kohteesta lisää. Näytöltä voit noutaa myös upean n. 70-sivun asuntoesitteen, jossa on kattavasti tietoa kohteesta.

Muistathan, että Jaakko auttaa sinua mielellään myös nykyisen kotisi myynnissä.

3. Kaupat

Kaupat uudesta kodista tehdään hyvin varhaisessa vaiheessa, pian varauksen teon jälkeen. Kaupoilla ei kuitenkaan vielä raha liiku, mutta saat maksuerätaulukon/-aikataulun, joka on jaettu kymmeneen erään. Rakennamme poikkeuksetta RS-kohteita, joten asuntoa maksetaan siinä vauhdissa kuin se valmistuu. Huomaathan, että maksat maksueriä vain kauppahintaeristä, joka on tavallisesti noin 30-40 % velattomasta kauppahinnasta.

Katso esimerkki maksuerätaulukosta tästä!

Varainsiirtovero (2% velattomasta kauppahinnasta) maksetaan kahden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä. Omistusoikeus siirtyy, kun viimeinen kauppahintaerä on maksettu.

4. Osakkeenostajien kokous

Osakkeenostajien kokous kutsutaan koolle, kun neljäsosa asunnoista on myyty. Useimmiten asunnot on myyty niin nopeasti, että valtaosalla osakkaista on ollut mahdollisuus osallistua kokoukseen.

Kokouksessa ostajat saavat halutessaan valita omiksi edustajikseen rakennustyön tarkkailijan ja/tai tilintarkastajan.

Kokouksessa kerromme myös kuulumisia työmaalta ja sinulla on mahdollisuus tavata ensimmäistä kertaa yhtiön muita osakkaita.

5. Muutos- ja lisätyöt

Sinulla on mahdollisuus valita asuntoosi mieluisat materiaalit ja halutessasi lisähinnasta voit vaikuttaa myös kiintokalusteisiin ja kodinkoneisiin. Näihin kaikkiin pääset tutustumaan livenä yhteistyökumppaneittemme opastuksella.

Valintojen varmistuttua laskemme sinulle tarjouksen lisä- ja muutostöistä.

6. Työmaavierailut

Yleisesti ottaen järjestämme työmaalla rakennusaikana kaksi työmaavierailua, joiden aikana pääset tutustumaan uuteen kotiisi ensimmäistä kertaa. Ensimmäinen työmaavierailu järjestetään yleensä siinä vaiheessa, kun väliseinät on rakennettu. Toinen vierailu tapahtuu rakennuksen loppuvaiheessa, kun rakennustyöt ovat loppusuoralla.

7. Muuttotarkastus

Muuttotarkastus järjestetään yleisesti noin kaksi viikkoa ennen asunnon luovutusta. Muuttotarkastuksessa käydään läpi asunnon mahdollisia virheitä tai puutteita, jotka kirjataan muuttotarkastuslomakkeelle. Lopuksi käymme kohta kohdalta kirjatut puutteet läpi, jotta ne voidaan korjata ennen luovutusta.

8. Asunnon luovutus

Noin kuukautta ennen kotisi valmistumista saat kirjeen, jossa on ilmoitettu asunnon luovutus- eli muuttopäivä.

Asunnon luovutuksen yhteydessä esittelemme tärkeät tekniset asiat kotisi toiminnallisuudesta ja lopuksi luovutamme sinulle asunnon avaimet sekä muistitikun, johon on tallennettu huolto- ja käyttöohjeet.

Luovutuksen edellytys on, että olet maksanut kauppahinnan sekä rakennuttajan kanssa sopimasi lisä- ja muutostyöt.

9. Hallinnonluovutuskokous

Yleensä kokous pidetään noin kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun yhtiön rakennukset ovat valmistuneet. Tapauskohtaisesti kokouksen järjestäminen voi viedä pidemmänkin ajan.

Kokouksessa asunto-osakeyhtiö luovutetaan rakennuttajalta osakkaille ja esitetään yhtiön välitilinpäätös. Lisäksi pääsette valitsemaan yhtiöllenne uuden hallituksen, joka päättää mahdollisen isännöitsijän.

10. Vuositarkastus

Vuositarkastus järjestetään sekä asunnoille että yhtiölle noin vuoden jälkeen asuntojen luovutuksesta.

Vuositarkastusta varten lähetämme sinulle lomakkeen, johon voit listata vuoden aikana ilmenneet mahdolliset virheet ja puutteet.

Kun vuosikorjaukset on tehty, rakentamisajan jälkeinen vakuus vapautetaan rakennuttajalle.