Puheenvuoro: arkkitehti Pekka Mäki, SAFA

arkkitehti_380Sain toimeksiannon suunnitella Turun Hirvensaloon rivitaloyhtiökokonaisuuden. Toimeksiannon sisältö oli selkeä, mutta haastava: ”Ennakkoluulotonta, innovatiivisia ratkaisuja ja modernia muotokieltä omaavaa arkkitehtuuria…”

Kartalta tarkasteltuna sijainti sekä ilmansuunnat olivat mitä parhaimmat. Aurinkoinen tontti rauhallisella asuinalueella loi hyvät lähtökohdat suunnittelulle. On selvää, että Functiossa täytyi huomioida aiemmin suunnittelemani As Oy Turun Quutio, jotta kadun yleisilmeestä tulee ehjä ja arvokas kokonaisuus. Function ilme on edeltäjäänsä suoraviivaisempi, mutta halusin säilyttää julkisivuissa positiivista palautetta saaneet elementit.  

Talojen modernia tyyliä on korostettu taloja kiertävällä valkoisella ”kehyksellä”, isoilla ikkunapinnoilla, voimakkailla värikontrasteilla, loivalla kattomuodolla sekä materiaalivalinnoilla. Modernin ilmeen ohella olen pyrkinyt käytännöllisiin ratkaisuihin. Ajatus kuivin jaloin autosta asuntoon houkuttaa erityisesti kylminä ja märkinä vuodenaikoina, joita Suomessa on valitettavan paljon. Näin ollen autokatoksen ja asuinrakennuksen yhdistäminen tuntui loogiselta ja asukasystävälliseltä ratkaisulta.

Asunnoissa on pyritty yhdistämään keskeiset oleskelutilat, keittiö, ruokailutila sekä olohuone. Kaksion ja kolmion suunnittelussa ideana on ollut valoisuus. Keittiön ja olohuoneen isoista ikkunoista tulevan valon kohtaamispiste on keskellä huoneistoa. Modernilla avokeittiö-olohuone -yhdistelmällä olen luonut perhettä yhdistävän tilan niin arkipäiväiseen elämään kuin juhlaankin. Function suurimman asuntokoon (100 m2) noin 40 m2:n avoin tila yhdistettynä isoihin lasipintoihin sekä avokeittiöön on nykypäivää. Asuinhuoneiden sekä kodinhoitotilan runsaalla kaapistotilan määrällä olen pyrkinyt vastaamaan ikuiseen haasteeseen, säilytystilaan. Asunnoissa on osin katettu terassi, joka mahdollistaa nautinnolliset grillihetket huonommallakin säällä. Länteen avautuvien aurinkoisten piha-alueiden osalta on panostettu yksityisyyteen sekä asukasviihtyvyyteen.

Julkisivuissa olen pyrkinyt suoralinjaiseen ulkoasuun. Modernia tyyliä on korostettu taloja kiertävällä valkoisella ”kehyksellä”, isoilla ikkunapinnoilla, erittäin loivalla kattomuodolla sekä materiaalivalinnoilla.

Modernin ilmeen ohella olen pyrkinyt käytännöllisiin ja asukasystävällisiin ratkaisuihin. Ajatus kuivinjaloin autosta asuntoon houkuttaa erityisesti kylminä ja märkinä vuoden aikoina, joita Suomessa on valitettavan paljon. Autokatoksen ja asuinrakennuksen yhdistäminen tuntui loogiselta ja asukasystävälliseltä ratkaisulta.

Kolme elementtiä, jotka ovat olleet As Oy Turun Function suunnittelun lähtökohtana

Kodikkuus. Talon pitää näyttää kodilta. Taloa katsoessa on tunnettava eloisaa rauhaa. Rauha on valoa, hämärää ja pimeää oikeissa paikoissa. 

Valoisuus ja lasi. Ulospäin talo ei saa murjottaa ja sisällä pitää olla ulkoa itsestään sisälle tullutta valoa. Luonnonvalo saadaan tehtyä lasista, jota on ikkunoissa ja ovissa. Lasista täytyy nähdä sisälle ja ulos. Lasista täytyy päästä mielessään läpi. Keinovalo erottaa ihmisen luonnosta, mutta se antaa meille mahdollisuuden katsoa pimeään.

Moderni julkisivu. Lautaverhoilussa seinä on pelkkiä vierekkäisiä viivoja. Tarkemmin ajateltuna lautaverhoilussa voi aistia tonttia ympäröivän luonnon ja puun lämmön. Mielenkiintoisin kaikista on rappaus. Siinä on yhdistettynä kova ja pehmeä eikä rappauksella ole mitään suuntaa, modernia.

Function ulkoasu, materiaalivalinnat, valaistus ja värit on toteutettu tukemaan modernia yleisilmettä. Tavoitteenani on ollut minimalistinen ulkoasu, kodikkuus sekä turvallisuus kauniissa ja toimivassa ympäristössä. Lopputulos? Skandinaavisen tyylikkäitä koteja luonnon rauhassa. Tervetuloa tutustumaan.

Turussa 6.7.2015
Pekka Mäki
SAFA-arkkitehti

Arkkitehti Pekka Mäki, SAFA

Palkintoja mm.

2000 Mies van der Rohe palkinto- finalisti, -Suomen Berliinin suurlähetystö
2001 Arup World Architecture Awards
2001, Hong Kong -best overall building, winner -best office/ retail building category, winner -best building in Europe category, joint winner
2004 Nordic timber council, finalist
2006 Mies van der Rohe palkinto- finalisti, Huvila Kustavissa
2008 Vuoden rakennushanke, Kunniamaininta kerrostalo
2012 Vuoden betonirakenne 2012, finalisti